Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Chatten en grooming

Kinderen en jongeren vinden het leuk om met elkaar te chatten. Dat kan via Facebook of andere sociale media. Alle toestellen waarmee je online kan, dus ook gameconsoles zoals Playstation, geven kinderen en jongeren de mogelijkheid om te chatten. 

Wat zijn groomers? 

Groomers zijn onbekende (volwassen) verleiders die zich uitgeven voor begrijpende vriend en je zoon of dochter seksueel benaderen. Groomers proberen eerst een vriendschapsband te creëren en gaan daarna over tot seksueel getinte vragen en handelingen. Vaak blijft het bij online communicatie, in sommige gevallen proberen daders ook echt af te spreken. Door een kind of jongere onder druk te zetten of te manipuleren, durft het slachtoffer niet meer aan te kloppen bij ouders of andere volwassenen. 

Hoe herken je een verdachte chatter?

  • Hij of zij wil de chatvriendschap graag geheimhouden 'Vertel niemand over ons. Dit is ons geheimpje'.
  • Hij of zij probeert je naam, adres of telefoonnummer te achterhalen met 'Dan kan ik je een leuke verrassing sturen'.
  • Hij of zij dringt aan met 'Vertrouw je me niet misschien?'
  • Hij of zij probeert je te dwingen: 'Ik heb je IP-adres, dus ik weet je wonen'.

Hoe voorkom je problemen?

  • Leer je kind geen namen, telefoonnummers, adressen of leeftijd te geven en kies samen een goede nickname.
  • Leer je kind dat mensen zich voor iemand anders kunnen uitgeven en dat ze vervelende zaken kunnen tonen.
  • Laat je kind niet alleen met een chatvriend of vriendin afspreken. Leer hen af te spreken op een openbare plaats en zorg ervoor dat ze altijd iemand inlichten.
  • Leer je kind dat het vervelende boodschappen niet moet wissen uit angst dat je boos zal zijn. Toon je kind hoe je een printscreen maakt. Deze beelden kan je gebruiken als bewijsmateriaal als het nare dingen te zien krijgt. Op veiligonline zie je hoe je chatgesprekken kan opslaan.
  • Leer je kind ook dat het gefotografeerd of gefilmd kan worden via de webcam. En dat het dus geen dingen moet doen die het in het openbaar ook niet zou doen. Ook niet als iemand daarom vraagt.

Altijd onbekenden?

Zowel in het echte leven als online doet seksueel grensoverschrijdend gedrag zich vooral voor tussen partners, vrienden of kennissen. Ook in het online verkeer en ook onder jongeren. Het is makkelijk om zelf tekst, filmpjes en foto's online te zetten op een blog, netwerksite of smartphone. Jongeren kunnen op die manier slachtoffer worden van ongepast gedrag of cyberpesten, maar ook zelf in de fout gaan.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond chatten en grooming vind je bij: