Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sexting bij jongeren

Jongeren experimenteren met pikante beelden of tekstjes, net zoals volwassenen. Op zich geen probleem zolang de beelden binnen een intieme relatie blijven. Of personen niet herkenbaar in beeld zijn.

Wat is sexting?

‘Sexting’ is een term voor het aanmaken, online doorsturen en delen van seksueel getinte berichten of beelden via gsm of internet. Het kan gaan om erotische tekstjes, (bijna-)naaktfoto’s, of foto’s van seksuele handelingen. Volwassenen doen het, en jongeren ook. 

Is sexting een probleem?

Jongeren experimenteren met seks, dat is van alle tijden. Als ze sexy foto’s nemen van zichzelf of anderen doen ze niets verkeerd als ze de grenzen van aanvaardbaar seksueel gedrag respecteren. Alleen moeten jongeren en hun ouders weten dat het mis kan lopen met pikante berichten. 

Wat kan er fout lopen bij sexting? 

Seksuele foto’s of filmpjes die jongeren met toestemming maken, zijn een momentopname. Beide partners zien elkaar helemaal zitten en willen een mooi moment vastleggen. Of gewoon een beetje uitdagen. Alleen moeten jongeren goed beseffen dat foto’s of filmpjes, eenmaal gepost, hun eigen leven gaan leiden op het internet, ook als een relatie ophoudt. 

Beelden die zonder toestemming gemaakt of doorgestuurd worden, vormen wel een probleem. Ook als jongeren gedwongen of misleid werden. In dit geval gaat over een vorm van grensoverschrijdend gedrag of cyberpesten. Deze boodschappen zijn bedoeld om iemand te kwetsen of te vernederen. 

Hoe gênante foto’s vermijden?

Vertel je tiener dat een foto, eens op het web, niet zo eenvoudig te verwijderen is. En eens doorgestuurd heb je geen controle meer over wat er verder met het beeld gebeurt. Je kan je zoon of dochter aanraden in elk geval geen herkenbare foto’s door te sturen. En ook anderen niet herkenbaar in beeld te brengen.

Druk je zoon of dochter op het hart zich niet te laten dwingen of overhalen om beelden te maken. En om geen seksueel getinte boodschappen van iemand anders te forwarden. 

Is sexting verboden?

Seksueel getinte foto’s van minderjarigen op het web plaatsen is verboden, ook als jongeren dat zelf doen. Ook wie deze foto downloadt is strafbaar. De wet maakt geen onderscheid tussen bewust strafbare feiten en jongeren die met toestemming beelden maken. De wetgeving is bedoeld om kinderen en jongeren te beschermen tegen seksueel misbruik, maar kan hen dus zelf ook in de problemen brengen. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond sexting vind je bij: