Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Borsten krijgen

Wanneer en hoe borsten groeien, is bij ieder meisje verschillend. Sommige meisjes kijken ernaar uit om ze te krijgen, anderen vinden het maar niets.

Hoe groeien borsten?

Over het algemeen beginnen borsten voor de eerste menstruatie te groeien en groeien ze gedurende drie of vier jaar. Eerst worden de tepels groter en donkerder. Dan groeien de borsten zelf. Soms hebben meisjes daar een gespannen gevoel bij. Het komt vaak voor dat de ene borst sneller groeit dan de andere. 

Is je dochter ongelukkig of beschaamd? 

Veel meisjes kijken uit naar het moment dat ze borsten krijgen, anderen voelen zich er beschaamd of ongemakkelijk bij. Vooral als meisjes het gevoel hebben dat ze op de een of andere manier uit de toon vallen, kunnen ze het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld omdat hun borsten vroeger of later dan die van de leeftijdsgenootjes beginnen te groeien.

Wat zijn normale borsten?

Normale borsten bestaan niet. Borsten zijn er in alle maten en vormen. Ze kunnen groot of klein zijn, langwerpig, opstaand, peervormig, appelvormig. Heel anders dan de borsten die je dochter in de media te zien krijgt. In de boekhandel of bib vind je speciale boeken voor pubermeisjes. Die geven uitleg over alle veranderingen die ze meemaken. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond borsten (krijgen) vind je bij:

  • Seksuelevorming.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Bibliotheek: in de plaatselijke bib kan je altijd terecht voor het uitlenen van boekjes over seksuele voorlichting.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks, voor jongeren van 15 tot 25 jaar.