Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De eerste menstruatie

Tussen tien en vijftien jaar gaan de meeste meisjes menstrueren. Bereid je dochter tijdig voor. Vertel haar wat menstruatie is en wat daarbij komt kijken. 

Wanneer komt de eerste menstruatie?

Meisjes raken het eerst ongesteld rond hun dertiende. Maar het is ook perfect normaal als meisjes op hun tiende of vijftiende beginnen te menstrueren. Begint je dochter nog vroeger te menstrueren en zonder dat er sprake is van borstontwikkeling, dan ga je het best naar een arts. Ook meisjes die op hun zestiende nog niet ongesteld geweest zijn, maken het best een afspraak.

Wanneer vertel je over menstruatie?

  • Aan jonge kinderen kun je terloops al vertellen dat mama's elke maand een beetje bloed verliezen. Wanneer je je voorraad tampons aanvult, krijg je vast al eens de vraag waarvoor dat pakje dient.
  • Meisjes kunnen al vanaf hun tiende in de puberteit komen. Dan is het dus tijd voor uitgebreide informatie. Vertel bijvoorbeeld wat de menstruatie is en hoe de menstruatiecyclus in elkaar zit.
  • Een eerste menstruatie is voor ieder meisje sowieso een grote stap. Wacht zeker niet tot ze de eerste keer ongesteld is om haar voor te bereiden. Zo voorkom je een nare ervaring.
  • De kans is groot dat je dochter al een en ander opstak van vriendinnen of het internet. Vraag haar wat ze al weet, dan kun je nagaan of de informatie wel klopt. 

Kun je zwanger worden vanaf de eerste menstruatie? 

Ja. Vanaf de allereerste menstruatie is je dochter vruchtbaar. Ook al is ze nog lang niet zover, ze hoort vanaf nu wel te weten dat ze zwanger kan worden. Leer haar daarom wat veilig vrijen inhoudt. 

Mag mijn dochter al tampons gebruiken?

Meisjes dragen meestal eerst maandverband voor ze tampons proberen. Het inbrengen van een tampon vraagt wat oefening. Maar er is geen bezwaar als je dochter al meteen tampons wil gebruiken. Je kunt wat proefpakketjes in huis halen zodat ze kan uittesten waar ze zich het best bij voelt. 

Wat als de cyclus onregelmatig is?

Veel meisjes hebben in het begin een onregelmatige cyclus. Dat kan wel één tot twee jaar duren. Het lichaam moet zich nog aanpassen en het duurt even voor de hormonen werken zoals het hoort.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp vind je bij:

  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.