Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Groei geslachtsdelen bij meisjes en jongens

In de puberteit veranderen bij meisjes de schaamlippen en venusheuvel. Bij jongens gaan teelballen, balzak en penis groeien. Lichaamshygiëne is dan belangrijk om irritaties en ontstekingen te voorkomen.

Wat verandert er?

Bij meisjes worden de binnenste schaamlippen tijdens de puberteit vleziger. De buitenste schaamlippen en ook de venusheuvel worden dikker. Bij de meeste jongens groeien eerst de teelballen en de balzak, vanaf twaalf jaar. De teelballen worden groter en gaan lager hangen. Dan wordt de balzak langer en ruimer. De huid wordt rood of donkerder. Ten slotte gaat de penis groeien: eerst in de lengte, dan in de breedte. De eerste zaadlozing komt rond veertien jaar.

Is vochtverlies bij meisjes normaal?

Ongeveer een jaar voor de eerste menstruatie komt er regelmatig een waterige afscheiding uit de vagina. Die afscheiding heet het witverlies. Deze afscheiding is heel natuurlijk en dient om het lichaam te reinigen.

Hoe kun je als meisje problemen herkennen?

Een verkeerde lichaamshygiëne kan infecties veroorzaken, zoals bacteriële vaginose. Heb je als meisje last van vochtverlies met een ongewone geur of kleur, heb je jeuk, pijn of een rode of lichtgezwollen schaamstreek? Dan raadpleeg je het best een arts.

Zorgen over penisgrootte?

Het is mogelijk dat een puberjongen zich zorgen maakt over de grootte van zijn penis. Die is in de puberteit nog in volle ontwikkeling. Het duurt gemakkelijk tot een jongen zestien is voor zijn penis zijn definitieve lengte heeft bereikt. Bij sommige jongens duurt het tot zeventien of achttien jaar.

Problemen met de voorhuid?

Aan het begin van de puberteit komt het vaak voor dat een jongen de voorhuid nog niet achter de basis van de eikel kan terugtrekken. Normaal wordt de voorhuid vanzelf ruimer. Lukt dat niet, dan kan hij regelmatig proberen om de voorhuid zachtjes naar achteren te trekken en op die manier op te rekken. Naar het einde van de puberteit zou de voorhuid volledig moeten kunnen terugschuiven, zodat de eikel vrij komt. Is dat niet het geval, raadpleeg dan een arts.

Hoe zorg je voor een goede lichaamshygiëne?

Meisjes leren het best om de vagina dagelijks met water te wassen. Vaginale sprays en zepen zijn absoluut overbodig en kunnen zorgen voor irritatie. Ook jongens moeten dagelijks de penis met water wassen. Daarbij trekt de jongen de voorhuid naar achteren, zodat hij de eikel kan wassen. In de puberteit vormt zich namelijk een witte, crèmeachtige substantie onder de voorhuid. Dat is smegma, een soort talg tussen de voorhuid en de eikel. Smegma is normaal wit en geurloos. Als het niet regelmatig wordt verwijderd, kan het grijsgroen worden en voor ontsteking zorgen.