Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hormonen

Hormonen spelen tijdens de puberteit een belangrijke rol. Ze brengen de groeispurt op gang en zorgen ervoor dat je kind een typisch mannen- of vrouwenlichaam krijgt. Wat gebeurt er precies?  

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn chemische stoffen die een bepaalde ontwikkeling op gang brengen of regelen. Ze worden geproduceerd in klieren in de hersenen. Ook in de geslachtsorganen bevinden zich cellen die functioneren als een klier. Via de bloedsomloop worden de hormonen naar de verschillende organen gevoerd. Die organen hebben speciale 'receptoren' die de chemisch gecodeerde informatie kunnen ontcijferen. De hormonen vertellen dat orgaan hoe het zich moet ontwikkelen en hoe het moet functioneren. 

Wanneer beginnen hormonen te werken?

Al enkele jaren voor je aan je kind iets merkt, begint de hypofyse in de hersenen al hormonen te produceren. Die hormonen brengen de ontwikkeling van de geslachtsdelen, en de werking van de teelballen en eierstokken op gang.

  • Bij jongens stimuleren hormonen in de hersenen de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron in de teelballen. En dat testosteron zorgt ervoor dat de productie van zaadcellen van start kan gaan. 
  • Bij meisjes worden voornamelijk oestrogeen en progesteron geproduceerd in de eierstokken. Die zorgen ervoor dat meisjes borsten krijgen en de menstruatiecyclus op gang komt. Vrouwen maken ook testosteron aan, maar in kleine hoeveelheden. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp vind je bij:

  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.