Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Lichaamshaar

In de puberteit beginnen schaamhaar, okselhaar en lichaamshaar te groeien. Bij meisjes vroeger dan bij jongens. Samen met de beharing komen ook de eerste zweetgeurtjes.

Wanneer groeit schaamhaar?

Meisjes krijgen meestal schaamhaar rond elf of twaalf jaar. Het groeit op de venusheuvel en op en rond de schaamlippen. Bij de meeste jongens begint het schaamhaar te groeien rond dertien of veertien jaar. Het groeit meestal boven, naast en onder de penis, en op de balzak. Zowel bij mannen als bij vrouwen loopt schaamhaar door richting binnenkant dijen, navel en bilspleet.

Wanneer groeit okselhaar?

Okselhaar krijg je één of twee jaar later dan schaamhaar. Samen met het okselhaar begint het zweet vanaf de puberteit sterker te ruiken. En door het okselhaar wordt die geur ook meer vastgehouden. Vaak wassen en een deodorant gebruiken kan helpen als de geur onaangenaam wordt.

Waar krijg je nog meer haar? 

De haartjes op armen en benen worden in de puberteit langer en donkerder. Veel jongens krijgen haartjes op de borstkas. Meisjes kunnen donshaar krijgen in de omgeving van de borsten.

Hoe reageren jongeren op al dat haar? 

  • Jongeren reageren verschillend op deze nieuwe beharing. Een beetje borsthaar vinden de meeste jongens wel stoer, maar veel haar op armen, benen of schouders vinden ze al minder leuk. 
  • Meisjes zullen op zoek gaan naar methodes en middeltjes om hun benen, oksels en ‘bikinilijn’ te ontharen. Sommige meisjes zullen ook hun schaamstreek willen ontharen, dat is een nieuwe trend.
  • Opvattingen over lichaamshaar veranderen doorheen de tijd en zijn heel sterk bepaald door de cultuur of het (sport)milieu waarin je vertoeft. Om hygiënische redenen is ontharen niet nodig.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp vind je bij:

  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.