Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Maagdenvlies

Over het maagdenvlies bestaan heel veel fabeltjes en misverstanden. Lees hier wat het is. En waarom maagdelijkheid en maagdenvlies twee heel verschillende dingen zijn. 

Wat is het maagdenvlies?

‘Maagdenvlies’ is eigenlijk een foute term. Er bestaat niet zoiets als een ‘vlies’ dat de vaginaopening afsluit. Aan het begin van de vagina, bevindt zich wel een randje weefsel. Dit weefselrandje kan gebobbeld of gekarteld zijn, of gewoon glad. Het ziet er bij iedere vrouw verschillend uit. 

Scheurt het maagdenvlies bij de eerste keer?

Nee. Er is geen sprake van een ‘vlies’ dat moet worden doorboord of moet scheuren als een meisje voor de eerste keer seks heeft. Als het weefselrandje wat stug is, dan kan een meisje een beetje pijn voelen, maar dat hoeft helemaal niet. Of de pijn komt gewoon omdat ze gespannen is. En het is niet zo dat je dochter bij de eerste keer seks per se moet bloeden. Sommige meisjes bloeden helemaal niet, ook al hebben ze nog nooit seks gehad. 

Kan een jongen voelen of een meisje nog 'maagd' is?

Nee. Een jongen kan helemaal niet voelen of een meisje al seks had of niet. 

Wat betekent maagdelijkheid?

Maagdelijkheid betekent dat iemand nog geen seks heeft gehad. Dat geldt zowel voor meisjes als voor jongens. Het is niet iets wat je kunt bewijzen of vaststellen aan de hand van een of ander lichamelijk kenmerk. Het zogenoemde maagdenvlies en maagdelijkheid hebben dus niets met elkaar te maken.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond het maagdenvlies vind je bij:

  • Seksuelevorming.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Bibliotheek: in de plaatselijke bib kan je altijd terecht voor het uitlenen van boekjes over seksuele voorlichting.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks, voor jongeren van 15 tot 25 jaar.