Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Masturberen

Jongens masturberen meer dan meisjes en ze beginnen er ook iets vroeger mee. 

Wat is masturberen?

Masturberen is het stimuleren van de geslachtsorganen om seksuele opwinding te bereiken, tot er een orgasme op volgt.

Vanaf wanneer masturberen kinderen?

Masturbatie hoort niet alleen bij de puberteit. Ook jongere kinderen doen het. Bij baby's gebeurt het nog toevallig, maar al gauw leren ze om gericht hun geslachtsdelen aan te raken. Peuters zie je nog vaak in het openbaar met een handje in de broek bijvoorbeeld. Vanaf de kleutertijd worden kinderen zich bewust van sociale gedragsregels en doen ze het meer verborgen. In de puberteit gebeurt het meestal in de intieme sfeer van de eigen slaapkamer.

Masturberen alle jongeren?

Bijna alle jongens masturberen en ze beginnen er over het algemeen ook vroeger mee dan meisjes. Meisjes masturberen iets minder, waarom is onduidelijk. Jongens zijn op jonge leeftijd al meer vertrouwd met hun geslachtsdelen, dat zou een verklaring kunnen zijn.

Hoe reageer je als je kind masturbeert?

Tactvol en zeker niet bestraffend. Masturbatie of zelfbevrediging hoort bij de ontdekking van het eigen lichaam. Het is een goede voorbereiding op een latere seksuele ervaring. Als het veilig gebeurt (niet met voorwerpen die de geslachtsdelen kunnen kwetsen bijvoorbeeld) en op een plek waar anderen geen gedwongen getuigen zijn, is er niets om je als ouder zorgen over te maken.