Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Eerste zaadlozing

In de puberteit krijgen jongens hun eerste zaadlozing. Hoe kun je je zoon voorbereiden en hoe reageer je als het zover is? 

Wanneer krijgt een jongen de eerste zaadlozing?

De eerste zaadlozing komt meestal rond veertien jaar. Bij de zaadlozing vloeit of spuit er sperma uit de penis. Soms gebeurt dat tijdens de slaap, na een natte droom of na masturbatie.

Wanneer vertel je over zaadlozing?

Je brengt het onderwerp het best al ter sprake bij het prille begin van de puberteit. Dan is een open gesprek daarover nog mogelijk. Wachten tot het zover is, is geen goed idee. Dan is de kans groot dat schaamte- of schuldgevoelens in de weg staan. Of nog vervelender, dat je zoon totaal niet weet wat hem overkomt.

Hoe reageer je op de eerste zaadlozing?

Weinig jongens zullen deze gebeurtenis aan hun ouders willen vertellen. Wellicht merk je het pas bij het wassen van ondergoed of lakens. Voor ouders kan dat confronterend zijn, want dat is het bewijs dat je kind seksuele gevoelens en fantasieën koestert. Laat de weg open voor een eventueel gesprek, maar hou het verder discreet. Net als volwassenen hebben jongeren recht op een privéleven. Je kunt wel de weg wijzen naar goede informatie in boeken of websites.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de (eerste) zaadlozing vind je bij: