Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seks en grenzen

Al vanaf de geboorte beginnen kinderen aan hun seksuele ontwikkeling. Bij elke stap in die ontwikkeling horen bepaalde gevoelens en gedragingen. Kinderen worden verliefd en spelen doktertje. Jongeren gaan de experimenteertoer op, al dan niet online. Dit is perfect normaal en daar leren kinderen van.

Laat je je kinderen dan maar begaan?

In geen geval. Vergelijk het met verkeersopvoeding. Net als in het echte verkeer wil je je kinderen regels en codes aanleren. Je wil hen leren situaties inschatten zodat ze ook in het relationele verkeer veilig op weg kunnen, met respect voor de anderen. 

Wat kan je doen als ouder?

  • Lees over seksuele ontwikkeling. Zo weet je beter welk gedrag voorkomt op een bepaalde leeftijd.
  • Lees hoe je gezond seksueel gedrag kan herkennen. En hoe je als ouder kan reageren. Lees ook 'Over de grens?', een gids voor ouders over seksualiteit en grenzen.  
  • Leer je kinderen welk gedrag oké, minder oké of helemaal niet oké is en waarom. Niet alleen kussen, vrijen of andere vormen van fysiek contact. Ook gluren, chatten over seks, naar porno kijken zijn vormen van seksueel gedrag. 
  • Geef zelf het goede voorbeeld door je grenzen aan te geven en de grenzen van je kinderen te respecteren.
  • Lees wat weerbaarheid inhoudt en waarop je kan letten als ouder. 

Waarom is dit zo belangrijk?

Onderscheid maken tussen aanvaardbaar en grensoverschrijdend seksueel gedrag is belangrijk omdat je kinderen zo:

  • leert om de grenzen van anderen te respecteren;
  • weerbaar maakt door grensoverschrijdend gedrag te leren herkennen en te reageren;
  • de kans geeft te genieten van een veilige en gezonde seksualiteitsbeleving.

Wanneer leg je de basisregels uit?

Aan de hand van 6 basisregels kan je het seksueel gedrag van je kind beoordelen. De basisregels kan je gebruiken wanneer je je vragen stelt over het gedrag van je kind. Vaak heb je dit gedrag zelf gezien, maar het kan zich ook voordoen in de kinderopvang, op school, bij een vriendje thuis. De basisregels zullen je helpen om eerst voor jezelf uit te maken of het al dan niet oké is en hoe je dit met je kind bespreekt.

Hoe begin je over seksueel gedrag te praten?

Een concreet voorval kan een goede aanleiding zijn om een gesprek met je kind aan te knopen over seksueel gedrag. Verwijs naar de 6 basisregels. Je kan de gelegenheid gebruiken om het ook eens te hebben over ongepast gedrag van anderen. Je kan met hen mogelijke voorvalletjes bespreken en 'Wat zou je doen als ...' vragen stellen. Zo moedig je hen aan om na te denken over grenzen. En hoe ze kunnen reageren als een situatie zich voordoet.

Hoe beoordeel je gedrag van andere kinderen? 

De basisregels zijn voor alle kinderen én volwassenen hetzelfde. Maar hoe je reageert zal wel verschillen. Als je wil reageren op seksueel gedrag van een ander kind, dan doe je dit best in overleg met de andere ouders of met de verantwoordelijken van de kinderopvang, school enz. waar het gedrag plaatsvond. Dan krijg je eerst goed zicht op de situatie en kan je samen zoeken naar de gepaste reactie.