Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele ontwikkeling van oudere tieners (15-18 jaar)

Vanaf vijftien jaar worden tieners zelfbewuster. Ze kennen hechte en persoonlijke vriendschappen. Ze gaan hun eerste ‘vaste’ relaties aan en doen hun eerste intieme seksuele ervaringen op. 

Kunnen oudere tieners al om met relaties? 

Lichamelijk zijn oudere tieners zo goed als volgroeid, maar hun mentale ontwikkeling is nog volop aan de gang. Je zult merken dat oudere tieners een aantal nieuwe vaardigheden verwerven die een rol spelen in relaties. 

  • Oudere tieners bezwijken minder snel voor groepsdruk. Stilaan leren ze om hun eigen keuzes te maken en daarop zijn ze trots.
  • Vriendschappen en relaties worden individueler, hechter en intiemer.
  • Ze leren om meer verantwoordelijkheid te nemen over hun gedrag.
  • Ze gaan bewuster om met grenzen en leren om die ook beter te verwoorden.

Maar deze vaardigheden hebben ze nog niet helemaal onder de knie. Ruzie met een vriendje, gezakt voor een examen, ... in crisissituaties verandert zo'n jongere nog wel eens in een redeloze puber. 

Elk seizoen een nieuw vriendje?

Jongeren van deze leeftijd gaan op verkenning in de wereld van relaties. 'Wat is een relatie, wat vind ik belangrijk, bij wie voel ik me goed? En wat wil mijn vriend(in)?' De ene 'vaste' relatie volgt al wel eens op de andere. Dat betekent niet dat jongeren er zomaar op los leven. Zelf ervaren ze die verliefdheden als diepgaand en gemeend. En in elke relatie vinden ze trouw, respect en waardering het belangrijkste. Als het fout gaat, zul je als ouder getuige zijn van hevige emoties.  

Hebben oudere tieners al seks? 

  • Jongeren krijgen hevige seksuele verlangens en willen overgaan tot 'actie'. 
  • Dat gebeurt meestal stap voor stap. Al deze stappen noemen we ook 'seksuele carrière'. Van zoenen en tongzoenen naar strelen boven en onder de kleren tot coïtus en andere vormen van seksualiteit. 
  • Ongeveer de helft van de zeventien- en achttienjarigen doet nu zijn eerste ervaringen op met geslachtsgemeenschap

Heb ik nog iets te vertellen als ouder? 

Oudere tieners zoeken informatie over seks eerder bij vrienden en klasgenoten. Ook de media, internet en de seksuele opvoeding op school zijn voor hen belangrijke informatiebronnen. De kans dat ze hun intieme ervaringen met jou willen delen is klein. Is je rol als ouder dan uitgespeeld? Zeker niet. Zorg voor een open sfeer waar seksualiteit geen taboeonderwerp is. Je zult merken dat jouw ervaren visie op een gebeurtenis, een tip om de pil niet te vergeten, of gewoon je bevestiging dat ze 'goed bezig zijn' er zeker nog toe doet.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de seksuele ontwikkeling van oudere tieners vind je bij: