Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele ontwikkeling van kinderen (6-12 jaar)

Vanaf de lagereschoolleeftijd tonen kinderen minder openlijk belangstelling voor seksualiteit. Seksspelletjes en geslachtsdelen aanraken doen ze steeds minder in het openbaar. Ze richten hun aandacht vooral naar vrienden en naar de media.

Geen vragen meer over voortplanting?

Zodra de kleutertijd voorbij is, stelt je kind veel minder vragen over 'baby's krijgen'. Je kind heeft het voorplantingsverhaal nu wel begrepen. Is je kind dan verder niet in seksualiteit geïnteresseerd? Toch wel, alleen is zijn belangstelling nu meer 'verborgen'. Op deze manier zul je – meestal bij toeval – merken dat ze met seksualiteit bezig zijn.

  • Ze spelen seksuele spelletjes, maar houden het graag verborgen voor volwassenen. Kom je er toch achter als ouder, dan kun je daar best van schrikken. Lees bij 'seks en grenzen' welk seksueel gedrag aanvaardbaar is en hoe je het best reageert. 
  • Ze vertellen schuine moppen bijvoorbeeld, of versieren een schoolschrift met 'tekeningen' van wel heel uitgesproken geslachtsdelen. Zo laten ze elkaar zien dat ze al heel veel weten. Het kan er wel eens grof aan toegaan. Af en toe zul je moeten begrenzen
  • Vooral jongens gaan vanaf acht jaar meer masturberen, alleen of samen met andere jongens. 

Waarom spelen jongens en meisjes niet samen?

Lagereschoolkinderen spelen graag met seksegenoten. Jongens noemen meisjes 'flauw' en meisjes vinden jongens te 'wild'. Ze zoeken bevestiging over wat 'mannelijk' of 'vrouwelijk' gedrag is bij hun seksegenoten. 

Waarom reageren ze plots zo preuts?

Kinderen rond een jaar of acht kunnen plots heel preuts reageren, bijvoorbeeld als jij het vol goede bedoelingen eens over seksualiteit wil hebben of als acteurs gaan zoenen op tv. Wat is er aan de hand?

  • Uit vorige reacties van volwassenen hebben ze vaak al gemerkt dat seksualiteit geen gespreksonderwerp is als alle andere. 
  • Hoe nieuwsgierig ze ook zijn, de wereld van de volwassen seksualiteit vinden ze tegelijk iets 'raars' en 'vies'. 
  • Kinderen ontwikkelen een schaamtegevoel en zijn voortaan gesteld op privacy. Gedaan met omkleden in het openbaar. 

Waar halen ze informatie over seks? 

Kinderen van deze leeftijd zijn erg op de buitenwereld gericht. Ze nemen gretig kennis op van vrienden en uit de media. Je bent nu niet langer de enige informatiebron als ouder, maar denk niet te snel dat ze alles al weten. Fantasie en werkelijkheid halen ze nog vaak door elkaar. Pols regelmatig wat ze zoal hebben gehoord en gelezen. Tijd om de indianenverhalen te vervangen door correcte informatie

Al verliefd?

De eerste verliefdheden steken de kop op en kunnen soms heftige gevoelens oproepen. Vanaf acht jaar ongeveer beginnen de eerste schuchtere aanrakingen (hand vasthouden, dicht bij elkaar zitten). De helft van de kinderen die tussen tien en twaalf verliefd zijn, zoent al op de wang. Voor correcte informatie over verliefdheid kunnen kinderen tussen 9 en 12 jaar naar de dokter Bea show kijken.