Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele ontwikkeling van kleuters (3-5 jaar)

Kleuters worden zich bewust van hun eigen sekse en van sociale regels. Ze zijn geïnteresseerd in het voortplantingsverhaal en maken kennis met de eerste hechte vriendschappen. 

Niet langer op schoot? 

Kleuters hebben nog altijd veel behoefte aan lichamelijk contact, maar vinden zich vaak te groot om op schoot te zitten. Jongens vullen hun behoefte aan lichamelijkheid in door veel getrek en geduw, en vechtspelletjes. 

Stil in een hoekje?

  • Kleuters worden zich bewust van sociale regels. Uit reacties van hun omgeving leren ze dat het bekijken en aanraken van hun eigen en van elkaars lichaam niet altijd kan. Ze zijn even nieuwsgierig als peuters, maar kleuters zullen zich in een hoekje terugtrekken om te experimenteren.  
  • Kleuters spelen graag rollenspelletjes: doktertje, vader en moeder. Soms gaan ze ook experimenteren met voorwerpen. Ze stoppen bijvoorbeeld een knikker in elkaars anus of vagina of maken een elastiekje vast rond de penis. Kleuters kunnen zich al inleven in andere mensen. Vertel dat dat pijn kan doen of gevaarlijk is en dus over de grens gaat. 

Is je kleuter verliefd?

Dat kan. Kleuters kennen al hechte vriendschappen met leeftijdsgenootjes. Ze worden verliefd op een of meer leeftijdsgenootjes, op hun moeder of op de meester. Sekse speelt daarbij geen rol. Ze worden net zo goed op een jongen als op een meisje verliefd. Met homoseksualiteit heeft dat (nog) niets te maken. Lach je kleuter niet uit, toon interesse en respecteer zijn gevoelens.  

Veel vragen over kindjes maken?

Kleuters zijn heel geïnteresseerd in alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft. Hun vragen brengen je soms in verlegenheid, maar voor hen heeft het voortplantingsverhaal niets met seksualiteit te maken. Ze stellen vragen over van alles en nog wat, dus ook over kindjes maken. 

Alleen met jongens/meisjes spelen?

Kleuters weten nu dat 'jongen' of 'meisje' zijn definitief is en dat jongens mannen worden en meisjes vrouwen. Ze gaan zich ook meer jongen of meisje voelen en gaan op zoek naar rolpatronen: hoe gedraag je je eigenlijk als jongen of meisje? Die bevestiging zoeken ze natuurlijk bij seksegenootjes.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de seksuele ontwikkeling van kleuters vind je bij: