Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele ontwikkeling van peuters (2-3 jaar)

Peuters zijn nieuwsgierig naar hun eigen lichaam en dat van anderen. Ze ontdekken dat ze een jongen of een meisje zijn en proberen graag 'vieze' woorden uit. 

Waarom knuffelen peuters zo graag? 

Peuters hebben net als baby's nog heel veel behoefte aan lichamelijk contact. Ze zitten graag op schoot en laten zich graag knuffelen of kietelen. Ook stoeien en kusjes geven vinden ze leuk. 

'Ben jij een jongen of een meisje?'

  • Peuters worden zich bewust van het verschil tussen jongens en meisjes. "Ik heb een piemeltje en jij niet." Nieuwsgierig als ze zijn, willen ze die verschillen grondig bestuderen. Ze gaan op ontdekking bij ouders, broers en zussen of leeftijdsgenootjes. 
  • Ze willen de geslachtsdelen van anderen ook graag aanraken. In het begin hebben ze er nog geen idee van dat aanrakingen misschien ongepast zijn of pijn doen. 
  • Peuters denken nog vaak dat ze van de ene op de andere dag van geslacht kunnen veranderen. Ze fantaseren ook nog vaak over hun geslacht: een peutermeisje kan bij hoog en laag volhouden dat ze een jongen is, of een jongen is toch liever prinses. Pas in de kleutertijd gaan ze beseffen dat ze voor altijd een jongen of een meisje zijn.  

Waarom raken peuters hun geslachtsdelen aan?

Peuters raken hun geslachtsdelen aan of stimuleren ze, maar niet met als doel om een orgasme te ervaren. Het geeft hen gewoon een prettig of troostend gevoel. Niet alle kinderen vertonen dit ‘auto-erotische gedrag’ in dezelfde mate. Jongens doen het eerder dan meisjes. 

Waarom gebruiken peuters graag 'vieze' woorden?

Peuters vinden het leuk om van alles en nog wat uit te proberen, ook nieuwe en rare woorden. 'Vieze' woorden zijn nog veel spannender. Dan kunnen ze ook testen hoe de omgeving erop reageert. Als je boos wordt, doen ze er graag nog een schepje bovenop. Geen paniek, met een ongezonde seksuele belangstelling heeft dat niets te maken. Begrens als dit gedrag kwetsend of beledigend wordt. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de seksuele ontwikkeling van peuters vind je bij:

  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.
  • Klasse: informatie over alle onderwijsthema's, voor ouders met kinderen in het basisonderwijs tot en met de eerste graad van het secundair.