Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele ontwikkeling van jonge tieners (12-15 jaar)

Tijdens de tienerjaren zal het lichaam van je kind snel groeien en veranderen. Maar ook in de hersenen van je puber vinden belangrijke ontwikkelingen plaats die zijn gedrag beïnvloeden. En natuurlijk zetten tieners belangrijke stappen in hun 'seksuele carrière'. 

Waarom zijn tieners vaak roekeloos en chaotisch?

In volume zijn de hersenen na de kindertijd bijna volgroeid. Maar 'af' zijn ze nog lang niet. Tot het 25e levensjaar ongeveer wordt het brein nog druk verfijnd en gereorganiseerd. Zo blijkt uit hersenonderzoek van de afgelopen jaren. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de manier waarop tieners met informatie en met hun prille liefdesleven omgaan. Tot de hersenen min of meer 'af' zijn, hebben jongeren het moeilijk met:

  • plannen en vooruitdenken, gevolgen en risico’s inschatten, eigen gedrag controleren en begrenzen;
  • omgaan met vrijheid en complexe keuzes;
  • het hoofd bieden aan een overload aan informatie;
  • gezichtsuitdrukkingen 'lezen' en emoties van anderen inschatten.

Waarom plots zo afstandelijk? 

Tieners trekken het liefst op met leeftijdsgenoten en doen alles om 'erbij' te horen. Tegenover hun ouders gedragen ze zich plots veel afstandelijker. Ze oefenen in zelfstandig worden, een belangrijke taak op die leeftijd.

Geen paniek, je bent nog altijd belangrijk voor hen, ook al laten ze dat niet blijken. De grenzen die je stelt, de waarden en normen die je meegeeft over seks en relaties bieden hen houvast. Ook al lijken ze die te negeren of doen ze precies het tegenovergestelde. 

Gaan ze nu ineens vrijen?

  • Veel tieners krijgen seksuele verlangens en hebben seksuele fantasieën.
  • Veel tieners gaan meer masturberen, jongens meer dan meisjes. Daar komen nu ook seksuele verlangens bij. 
  • Veel tieners experimenteren met flirten, ook via internet. Zo leren ze bij over relaties en verkennen ze elkaars grenzen. Jongens ervaren weinig moeilijkheden, maar meisjes vinden seksuele vragen of verzoeken vaak te ver gaan.  

De eerste keer

  • De helft van de pubers van dertien tot veertien jaar heeft wel al eens getongzoend. Voor jongeren overgaan tot geslachtsgemeenschap zetten ze nog een aantal tussenstappen. Van zoenen en tongzoenen over strelen boven de kleren, tot naakt vrijen en geslachtsgemeenschap. Gemiddeld doen ze er 2,7 jaar over tot ze toe zijn aan geslachtsgemeenschap.
  • Je zoon of dochter maakt dus verschilende 'eerste keren' mee. Lees de getuigenis over 'de eerste keer' op Gezondopvoeden.be

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de seksuele ontwikkeling van jonge tieners vind je bij: