Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele opvoeding

Seksuele opvoeding is geen momentopname, maar een proces. Er is niet één moment waarop je kinderen 'voorlicht'. Er zijn vele momenten waarop zaken als intimiteit, lichaam, grenzen en veilig vrijen ter sprake zullen komen. 

Praten over seksualiteit

Praten over seksualiteit met je kind is belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk. Kies een geschikt moment en gebruik woorden waarbij je je goed voelt. 

Praten over veilig vrijen

Als je merkt dat je zoon of dochter seksueel actief is, maak je je misschien zorgen. Doen ze het wel veilig? Hoe kun je een gesprek aanknopen en ervoor zorgen dat ze veilig vrijen?

Praten over anticonceptie

Als je dochter seksueel actief is, moet ze zich beschermen tegen een ongeplande zwangerschap. Stimuleer haar om een anticonceptiemiddel te kiezen dat bij haar past.

Praten over soa's

Chlamydia, gonorroe en syfilis komen vaak voor bij jongeren in Vlaanderen. Er bestaan goede websites voor jongeren die alle informatie over soa's op hun maat geven en uitleggen hoe ze zich kunnen beschermen.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksuele opvoeding vind je bij:

  • De Opvoedingslijn: hulp voor ouders met vragen over opvoeding. De lijn is bereikbaar op het nummer 078 15 00 10 of via mail.
  • Opvoedingswinkels: bij een Opvoedingswinkel of Opvoedingspunt in je buurt kan je terecht met vragen over opvoeding.
  • Groeimee.be: informatie over seksuele opvoeding van kinderen en jongeren. Je kan ook een vraag stellen via het contactformulier.
  • Gezinsbond: ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Het magazine BOTsing richt zich tot ouders van 12- tot 17-jarigen.
  • Klasse: informatie over alle onderwijsthema's, voor ouders met kinderen in het basisonderwijs tot en met de eerste graad van het secundair.
  • De wereld van Kina: educatieve tentoonstellingen over seks en relaties: 'k Zag 2 Beren (4-12 jaar) en Goede Minnaars (12-16 jaar).
  • Seksuelevorming.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Bibliotheek: in de plaatselijke bib kan je altijd terecht voor het uitlenen van boekjes over seksuele voorlichting.
  • Allesoverseks.be: informatie over relaties en seks, voor jongeren van 15 tot 25 jaar.