Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Jongeren en anticonceptie

Als je kind seksueel actief is, moet het zich beschermen tegen een ongeplande zwangerschap. Stimuleer je dochter om een middel te kiezen dat bij haar past en praat ook met je zoon over anticonceptie.  

Waar vind je informatie over anticonceptie? 

Het overzicht van anticonceptiemiddelen kan je helpen om je kennis op te frissen en om met je kind over anticonceptie te praten. Raad je kind ook aan om informatie op Allesoverseks.be door te nemen, zo kan het zich wat voorbereiden op een gesprek met de huisarts. 

Mag je de huisarts vragen of je kind anticonceptie gebruikt? 

Nee. De huisarts is gebonden door het beroepsgeheim. Hij mag geen vertrouwelijke informatie over je zoon of dochter aan jou doorvertellen. 

Hoeveel kost anticonceptie voor jongeren? 

Bij de huisarts kan je kind informatie vragen over de prijs van anticonceptiemiddelen. Voor jongeren onder de 21 worden anticonceptiemiddelen tot 3 euro terugbetaald per maand, waardoor sommige gratis worden. Er zijn ook generieke middelen en jaarverpakkingen die goedkoper zijn.

Kun je je kind verbieden om anticonceptie te gebruiken? 

Nee. Je kind heeft het recht om zichzelf te beschermen en te worden beschermd, tegen ongeplande zwangerschap, soa’s en hiv/aids. Je kind heeft ook recht op informatie en vorming over anticonceptie.

Hoe help je je kind anticonceptie kiezen? 

Je kunt je dochter helpen om te zoeken naar wat ze belangrijk vindt, of haar stimuleren om dat te doen. Je kunt ook eens horen welke anticonceptie de vriendinnen gebruiken en welke ervaringen zij ermee hebben. Zo krijg je als ouder zicht op mogelijke ‘mythes’ die er leven bij je dochter. 

Je kunt je dochter of zoon enkele tips geven om een bezoek aan de arts voor te bereiden:

 • Vraag naar de prijs van de middelen die de dokter voorstelt. Met een beetje geluk is het favoriete anticonceptiemiddel praktisch gratis. 
 • Vraag de dokter uit over de voor- en nadelen van alle anticonceptiemiddelen.
 • Als je dochter de pil neemt, dan vraagt ze het best naar generieke middelen en jaarverpakkingen.
 • Je dochter kan een afspraak maken voor een extra lange consultatie als ze veel vragen wil stellen.  
 • Je dochter praat het best met haar lief over anticonceptie, of hij komt mee naar de dokter.

Praat je ook met jongens over anticonceptie?

Ja. Als een meisje zwanger wordt, is de jongen mee verantwoordelijk. Anticonceptie gebruik je het best in combinatie met het condoom en daar speelt je zoon een rol in. Jongens gaan er vaak van uit dat het meisje zorgt voor anticonceptie, maar dat is niet altijd zo. Je kunt je zoon aanraden om dat te bespreken met zijn vriendin voor ze seksueel actief worden. Jongens kunnen het anticonceptiegebruik van hun lief ook ondersteunen. Mee betalen bijvoorbeeld, meegaan naar de dokter of helpen denken aan anticonceptie. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond jongeren en anticonceptie vind je bij:

 • De Opvoedingslijn: hulp voor ouders met vragen over opvoeding. De lijn is bereikbaar op het nummer 078 15 00 10 of via mail.
 • Opvoedingswinkels: bij een Opvoedingswinkel of Opvoedingspunt in je buurt kan je terecht met vragen over opvoeding.
 • Groeimee.be: informatie over seksuele opvoeding van kinderen en jongeren. Je kan ook een vraag stellen via het contactformulier.
 • Gezinsbond: ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Het magazine BOTsing richt zich tot ouders van 12- tot 17-jarigen.
 • Klasse: informatie over alle onderwijsthema's, voor ouders met kinderen in het basisonderwijs tot en met de eerste graad van het secundair.
 • De wereld van Kina: educatieve tentoonstellingen over seks en relaties: 'k Zag 2 Beren (4-12 jaar) en Goede Minnaars (12-16 jaar).
 • Seksuelevorming.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
 • Bibliotheek: in de plaatselijke bib kan je altijd terecht voor het uitlenen van boekjes over seksuele voorlichting.
 • Allesoverseks.be: informatie over relaties en seks, voor jongeren van 15 tot 25 jaar.