Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Jongeren en soa's

Chlamydia, gonorroe en genitale wratten (HPV) komen vaak voor bij jongeren in Vlaanderen. Er bestaan goede websites voor jongeren die alle informatie over soa's op hun maat geven en uitleggen hoe ze zich kunnen beschermen. 

Voor welke soa’s lopen jongeren het meest risico? 

Chlamydia, gonorroe en genitale wratten zijn de vaakst voorkomende soa's bij jongeren in Vlaanderen. Chlamydia is de meest vastgestelde soa en het aantal vaststellingen nam ook in 2012 toe. Dat komt ook omdat meer mensen zich laten testen. Jonge vrouwen tussen 15 en 30 jaar zijn het vaakst getroffen.

Gonorroe en genitale wratten treffen vooral mannen die seks hebben met mannen. Jonge homomannen zijn dus extra kwetsbaar voor soa's, ook voor hiv

Waar vind je informatie over soa’s?

Lees de info over soa's op deze site. Raad ook je zoon of dochter aan om zich goed te informeren. Allesoverseks.be is de site op maat van jongeren met alle info over veilig vrijen. 

Hoe kan je kind zich beschermen tegen soa’s?

Jongeren en jongvolwassenen lopen een belangrijk risico om een soa op te lopen. Praten over soa’s is dus een must, ook bij seksuele opvoeding. Jongeren die seksueel actief zijn moeten:

  • een condoom gebruiken;
  • dat correct kunnen doen;
  • kunnen praten over veilig vrijen met hun lief en opkomen voor zichzelf;
  • zich laten testen op soa's als ze besluiten om het condoom achterwege te laten of als ze van partner veranderen.

Meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Voor meisjes in het eerste middelbaar is dat gratis. 

Waarom is testen belangrijk?

Jongeren die seksueel actief zijn, moeten weten dat een soa regelmatig onopgemerkt blijft. Vrouwelijke patiënten hebben vaak geen klachten of symptomen, terwijl chlamydia wel voor vruchtbaarheidsproblemen kan zorgen. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie vind je bij:

  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.