Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele opvoeding thuis en op school

Seksuele opvoeding is geen momentopname, maar een proces. Er is niet één moment in het leven van je kinderen waarin je hen 'voorlicht'. Er zijn vele momenten waarop zaken als intimiteit, lichaam, grenzen en veilig vrijen ter sprake zullen komen. 

Wat is seksuele opvoeding? 

Stel je voor, op een dag roep je je kroost samen. Vandaag zul je hen voorlichten over de bloemetjes en de bijtjes. Herkenbaar? Natuurlijk niet. In de praktijk loopt seksuele opvoeding helemaal anders. Seksuele opvoeding houdt in dat je:

• je kind begeleidt bij zijn of haar seksuele ontwikkeling;

• je kind waarden en normen bijbrengt;

• je kind de weg wijst naar een veilige en gezonde seksualiteit.

Seksuele opvoeding doe je voor een deel door wat je aan je kind vertelt. Maar kinderen leren ook heel veel uit jouw gedrag. 

Is seksuele opvoeding belangrijk? 

Kinderen en jongeren maken een seksuele ontwikkeling door. Ouders en andere volwassenen moeten hen daarbij begeleiden. Net zoals je je kind leert fietsen en zwemmen.

Wanneer start je met seksuele opvoeding?

Er is niet zomaar één tijdstip of moment in het leven van je kind om ‘het’ te vertellen. Van de babytijd tot je kind jongvolwassen is, krijg je te maken met vragen en situaties die verband houden met lichamelijkheid, seksualiteit en relaties. Daarom spreken we liever over ‘seksuele opvoeding’ dan ‘seksuele voorlichting’. 

Krijgen kinderen ‘seksuele voorlichting’ op school?

Relationele en seksuele vorming of ‘RSV’ is opgenomen in de eindtermen en ontwikkelingsdoelen van het Vlaams onderwijs. Deze doelstellingen zorgen ervoor dat kinderen en jongeren ook verplicht les krijgen over relaties en seksualiteit, aangepast aan de leeftijd. Hoe de school van je kind dat concreet aanpakt, kun je nalezen in het opvoedingsproject van de school. Of je kunt uitleg vragen aan het oudercomité of de schooldirectie. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksuele opvoeding thuis en op school vind je bij:

  • De Opvoedingslijn: hulp voor ouders met vragen over opvoeding. De lijn is bereikbaar op het nummer 078 15 00 10 of via e-mail.
  • Opvoedingswinkels: bij een Opvoedingswinkel of Opvoedingspunt in je buurt kan je terecht met vragen over opvoeding.
  • Groeimee.be: informatie over seksuele opvoeding van kinderen en jongeren. Je kan ook een vraag stellen via het contactformulier.
  • Gezinsbond: ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Het magazine BOTsing richt zich tot ouders van 12- tot 17-jarigen.
  • Klasse: informatie over alle onderwijsthema's, voor ouders met kinderen in het basisonderwijs tot en met de eerste graad van het secundair.
  • De wereld van Kina: educatieve tentoonstellingen over seks en relaties: 'k Zag 2 Beren (4-12 jaar) en Goede Minnaars (12-16 jaar).
  • Seksuelevorming.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Bibliotheek: in de plaatselijke bib kan je altijd terecht voor het uitlenen van boekjes over seksuele voorlichting.