Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Je kind wil zich outen

Het moment waarop een jongere aan zijn ouders vertelt dat hij homo of lesbisch is, maakt deel uit van de coming-out. Ouders en jongeren beleven dit moment vaak op een heel andere manier. 

Wat is coming-out? 

Zo noemt men het moment waarop iemand aan de omgeving laat weten dat hij of zij homoseksueel is. We noemen het ook 'uit de kast komen'. Ook het moment waarop een jongere aan zijn ouders vertelt dat hij homo of lesbisch is, maakt deel uit van de coming-out. 

Hoe voelt coming-out voor je kind?

Jongeren en hun ouders kunnen dit moment op een heel andere manier beleven. Voor een jongere gaat er aan de coming-out vaak een lang proces vooraf. Na alle twijfels vertelt een jongere ‘het’ eindelijk aan zijn ouders. En dat kan voor homoseksuele jongeren aanvoelen als een bevrijding. 

Hoe voelt een coming-out voor ouders?

Heel verschillend. De coming-out van een kind kan een hele schok betekenen, maar dat hoeft niet per se. Sommige ouders hadden al een vermoeden en zijn eerder opgelucht dat hun kind er eindelijk over praat. Sommige ouders brengen het zelf ter sprake. En voor andere ouders maakt het helemaal niet zoveel uit.

Een aantal tips kunnen je helpen. Heb je behoefte om er met iemand over te praten, zoek dan hulp. 

Komt iedereen als jongere uit de kast?

Zeker niet. Er zijn mensen die pas op latere leeftijd hun geaardheid ontdekken. Of die er pas later of zelfs nooit voor uitkomen. Veel hangt af van hoe de omgeving op homoseksualiteit reageert. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de coming-out van je kind vind je bij:

  • Cavaria: informatie en steun via verenigingen voor holebi's, transgenders en hun ouders. Bij Lumi kan je terecht met vragen.
  • Jongeren Advies Centrum: bij een JAC in de buurt kunnen jongeren terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis. Dat kan ook telefonisch, via mail of via chat.
  • Awel: op het nummer 102, via chat of via mail kunnen kinderen en jongeren hun verhaal kwijt, anoniem en gratis.
  • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.
  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.