Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Je kind is homoseksueel

Je zoon vertelt je dat hij homo is. Of je dochter zegt dat ze op meisjes valt. Geef jezelf tijd om de situatie te overzien. 

Hoe reageer je als ouder op een coming-out?

Misschien komen er eerst negatieve gevoelens naar boven. Je bent boos of verdrietig omdat je kind niet aan je verwachtingen voldoet. Of je ontkent het en hoopt dat die homoseksuele gevoelens nog vanzelf overgaan. Sommige ouders denken dat ze fouten gemaakt hebben in de opvoeding.

In alle situaties is dit de eerste stap: geef jezelf de tijd om de situatie te overzien. Deze tips kunnen je helpen:

  • Besef dat je zoon of dochter heel veel moed nodig had om dit te vertellen. 
  • Dat je kind nu wel die stap zette, bewijst dat je als ouder nog steeds belangrijk bent.
  • Probeer de communicatie met je kind open te houden, ook al is praten moeilijk nu.
  • Misschien hebben je negatieve gevoelens te maken met vooroordelen of onwetendheid over holebi’s? Probeer via je eigen kind, via andere ouders of holebi-verenigingen meer te weten te komen over homoseksualiteit.  

Er bestaan contactgroepen voor ouders van holebi’s. Je vindt ze in verschillende provincies. Je kan er steun zoeken en ervaringen uitwisselen. Adressen vind je bij Çavaria

Ben je bezorgd over het geluk en de toekomst van je zoon of dochter? 

Ouders hebben het niet altijd moeilijk met homoseksualiteit op zich. Misschien kan jij dat ook best aanvaarden, maar maak je je vooral zorgen over het geluk en de toekomst van je kind? Inderdaad, homoseksualiteit wordt niet door iedereen aanvaard. Maar je kind staat er zeker niet alleen voor. Er zijn in Vlaanderen vele organisaties voor holebi's. Via Çavaria vindt je kind hulp en steun. 

Mag je je kind vragen om zijn geaardheid te verbergen? 

Dat is geen goed idee. Vraag of dwing je kind niet om zijn geaardheid te verbergen. Je maakt hem of haar er ongelukkig door, en jezelf wellicht ook. Misschien lukt het wel om afspraken te maken over zaken die je liever niet ziet. Niet zoenen waar de familie bij is kan zo’n (tijdelijke) afspraak zijn. Een afspraak die trouwens voor alle jongeren geldt. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond homoseksualiteit van je kind vind je bij:

  • Cavaria: informatie en steun via verenigingen voor holebi's, transgenders en hun ouders. Bij Lumi kan je terecht met vragen.
  • Jongeren Advies Centrum: bij een JAC in de buurt kunnen jongeren terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis. Dat kan ook telefonisch, via mail of via chat.
  • Awel: op het nummer 102, via chat of via mail kunnen kinderen en jongeren hun verhaal kwijt, anoniem en gratis.
  • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.
  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.