Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vrijen tijdens de menstruatie

Vrijen tijdens de menstruatie lijkt voor sommigen wat vies, maar is perfect mogelijk. Het houdt geen specifieke risico's in en mits wat voorzorgen kunnen jullie er beiden van genieten.

Waarom niet vrijen tijdens de menstruatie?

Elk maand bereidt de baarmoeder zich voor op een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel door extra slijmvlies aan te maken. Vindt er geen bevruchting plaats dan wordt dit extra slijmvlies afgevoerd. Dat is de menstruatie. In sommige culturen wordt de vrouw in die periode als onrein beschouwd. Maar, het is een puur natuurlijk gegeven. Er is dus ook geen reden om niet te vrijen, al kunnen jullie daar wel voor kiezen. Sommige vrouwen hebben last van pijnlijke maandstonden, dus dat kan de zin om te vrijen afremmen.

Zin om te vrijen tijdens de maandstonden?

Omdat de menstruatie ook hormonale veranderingen met zich mee brengt in het lichaam, kan dat ook invloed hebben op de zin om te vrijen. Sommige vrouwen hebben vooral op de eerste dag van hun maandstonden veel zin in seks. Dat is dus niets om je voor te schamen. Mannen voelen zich soms niet aangetrokken tot een ongestelde vrouw, vinden het vies of denken dat een vrouw tijdens die periode liever geen seks heeft. Andere mannen zien er geen problemen in om seks te hebben tijdens de menstruatie. Best is om met je partner erover te praten. 

Voorzorgen bij seks tijdens de menstruatie

Willen jullie seks tijdens de maandstonden dan kan je best wat voorzorgen nemen.

  • Zo kan je een handdoek in bed onder het bekken van de vrouw leggen om mogelijk vrijkomend bloed op te vangen. Bij standjes waar de vrouw onderaan ligt, zou de kans op bloedverlies het kleinst zijn. Ook het sperma dat uit de vagina loopt, kan wat gekleurd zijn.
  • Mannen kunnen best na het vrijen de penis, de eikel en achter de eikelrand extra wassen met wat water. Vindt de man bloed aan de penis maar niks, dan kan hij eventueel een condoom gebruiken.
  • Tijdens of vlak na de menstruatie kan de vagina wat droger zijn. Wat glijmiddel gebruiken kan een oplossing zijn als het wat stroef gaat.
  • Vergeet ook niet de tampon uit te halen. Doe je dat niet dan kan die door het vrijen dieper in de schede geduwd worden, waardoor deze moeilijk te verwijderen is. Is dit gebeurd en krijg je de tampon er zelf niet meer uit, ga dan langs je huisarts. Hij kan hem er dan uithalen waardoor je infecties vermijdt. Tampons kunnen niet tot in de baarmoeder geduwd worden of "verdwijnen".

Specifieke risico's bij seks tijdens de maandstonden

  • Als je geen anticonceptie neemt, ben je tijdens de menstruatie NIET beschermd tegen een ongeplande zwangerschap. In principe is het wachten tot de eisprong tot de vrouw opnieuw vruchtbaar is. Maar veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. De eisprong kan dus vroeg komen en zaadcellen kunnen tot vijf dagen in de vagina overleven. Nam je je hormonale anticonceptie zoals voorgeschreven, dan ben je beschermd, ook tijdens je stopweek.
  • Gebruik je geen anticonceptie, dan kan een condoom jullie beschermen. Een condoom beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen
  • Het contact met menstruatiebloed houdt niet noodzakelijk een groter risico in dan onbeschermd vrijen buiten de menstruatieperiode voor een mogelijke besmetting met soa’s. Enkel hiv zou makkelijker kunnen overgedragen worden van vrouw op man indien de vrouw niet behandeld wordt en de hoeveelheid virus in haar bloed (virale lading) daardoor hoog is.  

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond vrijen tijdens de menstruatie vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.

 

Een artikel in samenwerking met Gezondheid.be