Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Bevruchting of conceptie

De bevruchting is het moment waarop een zaadcel een rijpe eicel binnendringt. Bevruchting is mogelijk tijdens de vruchtbare periode van de cylus.

Hoe verloopt de bevruchting?

Als een man klaarkomt in de vagina, komen er miljoenen zaadcellen vrij. Van daaruit moeten ze een lange weg afleggen: ze reizen via de baarmoederhals doorheen de baarmoederholte naar de eileiders. Hooguit enkele honderden zaadcellen geraken tot in één van de eileiders. Als de zaadcellen in de eileider een rijpe eicel ontmoeten, proberen ze met hun kop de buitenkant van de eicel te doorboren en binnen te dringen. Als 1 zaadcel daarin slaagt, is de eicel bevrucht.

Wat gebeurt er na de bevruchting?

De bevruchte eicel reist verder naar de baarmoeder. Die reis duurt zo’n 5 dagen. Daar nestelt de eicel zich in het baarmoederslijmvlies: een zachte, vochtige laag aan de binnenkant van de baarmoeder. In dat slijmvlies ontwikkelt de bevruchte eicel zich verder. Eerst tot embryo, vervolgens tot baby. Maar niet elke bevruchting leidt tot een zwangerschap.

Hoe kan ik weten of ik zwanger ben?

Met een zwangerschapstest weet je snel of je al dan niet zwanger bent. Zo’n test gaat na of je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aanmaakt. Dat hormoon zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich verder ontwikkelt. Het zwangerschapshormoon kan opgespoord worden met een urinetest of bloedtest. Voor een bloedtest ga je naar de dokter. Een urinetest kan je kopen bij de apotheek of de drogist. Deze urinetesten kosten tussen de 5 en 20 euro.

Je kan een urinetest in principe doen vanaf de dag dat de menstruatie uitblijft. Maar hoe meer dagen je wacht om te testen, hoe betrouwbaarder het resultaat zal zijn. Want als je erg vroeg test, kan het zijn dat het zwangerschapshormoon nog niet zichtbaar is in de urine. De test kan dan aangeven dat je niet zwanger bent, terwijl je het wel bent.  

Hoe groot is de kans op zwangerschap?

Jonge, vruchtbare koppels hebben elke cyclus 20 à 25% kans om zwanger te worden. Ongeveer 85% van koppels is zwanger na 1 jaar onbeschermde seks. Dat is als je om de twee dagen vrijt. Als je na het eerste jaar proberen nog niet zwanger bent, is er sprake van verminderde vruchtbaarheid. De oorzaak hiervan kan liggen bij de man, de vrouw of beide partners. 

Verminderde vruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de leeftijd van de vrouw en de voorgeschiedenis en levensstijl van beide partners. Roken, alcoholmisbruik, overgewicht en ondergewicht kunnen de vruchtbaarheid verminderen. Ook bepaalde geneesmiddelen of medische behandelingen (bijv. chemotherapie en bestraling) kunnen de vruchtbaarheid verstoren en de kans op zwangerschap verminderen. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de bevruchting vind je bij: