Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De vruchtbare periode

De vruchtbare periode kan twee dingen betekenen. De periode in de menstruele cyclus waarin je zwanger kunt worden (vruchtbare dagen). Of de periode in hun leven waarin vrouwen en mannen kinderen kunnen verwekken (reproductieve leeftijd).

Welke dagen van de cyclus kan een vrouw zwanger worden?

Per cyclus zijn er zes dagen waarop je zwanger kunt worden: de dag van de eisprong en de vijf dagen daarvoor. Want:

  • Een rijpe eicel kan 12 tot 24 uur worden bevrucht. Dat gebeurt terwijl ze op weg is naar de baarmoeder. 
  • Zaadcellen zijn gemiddeld zo'n 48 uur vruchtbaar, maar kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. 

Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Maar onderzoek wijst uit dat de vruchtbare periode sterk kan schommelen, zelfs bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus.

Wanneer moet ik vrijen als ik zwanger wil worden? 

Wanneer je zwanger wilt worden, is de kans op bevruchting het grootst tijdens de drie dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong. Omdat je niet altijd weet wanneer je eisprong plaatsvindt, vrij je het best om de twee dagen, vanaf vier dagen voor de eisprong tot en met twee dagen erna.

Hoe vaak moet ik seks hebben als ik zwanger wil worden?

Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans op bevruchting wanneer je om de twee dagen, dus ongeveer twee tot drie keer per week seks hebt:

  • Koppels die minder dan een keer per week vrijen, hebben 16% kans om zwanger te zijn na zes maanden.
  • Koppels die drie keer per week vrijen hebben 50% kans om zwanger te zijn na zes maanden.

Wanneer mag ik vrijen als ik NIET zwanger wil worden?

Wanneer het de bedoeling is om de vruchtbare periode te vermijden, moet je ruimer rekenen. Je mag dan zeven dagen voor de eisprong tot en met twee dagen erna geen onbeschermde seks hebben.

Maar let op: ookal ken je je vruchtbare periode, je bent daarom nog niet zeker dat je de andere dagen onvruchtbaar bent. Want het moment waarop de eisprong plaatsvindt, is soms moeilijk te voorspellen. Je kan er een dag naast zitten. Zeker als je je cyclus niet erg goed kent, als je een onregelmatige cylus hebt of als je jong (en erg vruchtbaar) bent, is natuurlijke anticonceptie niet betrouwbaar.

Lees meer over hoe je natuurlijke anticonceptie (zonder hormonen) kan gebruiken.

Hoe kan ik mijn vruchtbare periode herkennen?

Verschillende veranderingen in je lichaam (temperatuur, baarmoederhalsslijm, stand van baarmoeder) kunnen je helpen om te herkennen of je in je vruchtbare periode bent.

Er bestaan ook apps die je helpen om een inzicht te krijgen in je cyclus of helpen om je eisprong te berekenen. Die zijn niet geschikt als anticonceptiemiddel.

In welke periode van je leven ben je vruchtbaar (reproductieve leeftijd)?

Vrouwen kunnen zwanger raken zodra ze voor het eerst een menstruatie hebben gehad (menarche). De meeste meisjes menstrueren voor het eerst tussen 12 en 15 jaar. Vrouwen zijn vruchtbaar totdat ze niet langer menstrueren (menopauze). 

Mannen zijn vruchtbaar zodra het lichaam zaadcellen aanmaakt. Dat gebeurt bij de meeste jongens in de puberteit. Daarna blijven mannen de rest van hun leven vruchtbaar. Maar ook bij de man neemt de vruchtbaarheid af.

Niet alle vrouwen en mannen in hun reproductieve leeftijd zijn vruchtbaar. Verminderde vruchtbaarheid komt regelmatig voor.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de vruchtbare periode vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
  • Gynaecoloog: informatie over alle thema's die met gezondheidszorg voor vrouwen te maken hebben, inclusief vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling.
  • Testjevruchtbaarheid.be: test en informatie over vruchtbaarheid en wel of niet kinderen krijgen.
  • Gezondzwangerworden.be: informatie en tips over gezondheid en zwanger worden. 
  • Kinderwensvlaanderen.be: informatie over vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en onvruchtbaarheidsbehandelingen.