Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Eisprong of ovulatie

Tijdens de eisprong, ook ovulatie genoemd, komt een rijpe eicel los van de eierstok. Ze reist dan via één van de eileiders naar de baarmoeder. Die reis duurt zo'n 72 uur. In de eerste 24 uur kan ze bevrucht worden door een zaadcel. Gemiddeld heeft een vrouw 450 keer een eisprong tussen haar puberteit en menopauze.

Hoeveel eicellen heeft een vrouw?

Eicellen worden al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Je wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen. Vanaf dan sterven jaarlijks ongeveer 10.000 eitjes af. Tegen de puberteit blijven er nog zo'n 400.000 over. Tijdens je leven worden geen nieuwe eicellen meer aangemaakt. Gemiddeld heeft een vrouw 450 keer een eisprong tussen haar puberteit en menopauze.

Wanneer vindt de eisprong plaats?

Eén keer per maand heb je een eisprong, 12 tot 16 dagen voordat je weer begint te menstrueren. Als je een heel regelmatige cyclus hebt, weet je wanneer je volgende menstruatie begint en kan je ongeveer berekenen wanneer je eisprong plaatsvindt. Maar er zijn weinig vrouwen met een cyclus die elke keer precies even lang duurt. Meestal varieert de lengte van de periode voor de eisprong. Je cyclus duurt dan bijvoorbeeld 28 dagen, de volgende maand 25 dagen en dan eens 30 dagen. 

Hoe onregelmatiger je cyclus is, hoe moeilijker het is om het moment van de eisprong te voorspellen. Je kan dan een ovulatietest of app gebruiken om te voorspellen wanneer je meest vruchtbaar bent. Let wel: dit is geen betrouwbare anticonceptiemethode.

Heb je altijd een eisprong?

Neen, het is best mogelijk dat er in sommige cycli geen ovulatie is. Vrouwen die geregeld eisprongen missen, zullen ook een onregelmatige menstruatiecyclus hebben. In een cyclus zonder eisprong kan je niet zwanger worden, we spreken dan van verminderde vruchtbaarheid

Het ontbreken van eisprongen kan verschillende oorzaken hebben: cysten op de eierstokken, aandoeningen aan de schildklier, ondergewicht of overgewicht… In ongeveer 10% van de gevallen is de oorzaak onbekend. Als je op basis van je menstruatiepatroon denkt dat je geen eisprong hebt, contacteer dan je arts. 

Hoeveel dagen voor en na de eisprong ben je vruchtbaar?

De rijpe eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden door een zaadcel. Maar als je een zwangerschap wil voorkomen, volstaat het niet om op de dag van de eisprong niet te vrijen of enkel dan anticonceptie te gebruiken. Want zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in je lichaam. Een eicel kan dus perfect bevrucht worden door een zaadcel die 5 dagen eerder is vrijgekomen tijdens een vrijpartij. 

Je kan dus zwanger worden 5 dagen voor en 24 uur na de eisprong. De kans op bevruchting is het grootst in de 3 dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong zelf.

Welke symptomen gaan gepaard met de eisprong?

De term eisprong is een beetje misleidend. Het is niet één moment, maar een proces. De meeste vrouwen merken de eisprong niet, maar anderen hebben toch wat last of pijn. 

Tijdens de eisprong laat je lichaam je weten dat het vruchtbaar is:

  • Je hebt meer slijmverlies. Dat slijm ziet er wat glibberig uit, een beetje zoals rauw eiwit. Het is rekbaar en elastisch.
  • Je lichaamstemperatuur stijgt en is hoger dan gemiddeld.
  • De baarmoedermond gaat iets hoger in de schede liggen, waardoor je hem moeilijker kunt voelen.
  • De baarmoedermond gaat een beetje openstaan en wordt zachter.

De meeste natuurlijke anticonceptiemethodes zijn gebaseerd op die lichamelijke veranderingen.