Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Zwanger en seks

Zwangere vrouwen ondergaan heel wat lichamelijke en hormonale veranderingen die invloed kunnen hebben op het seksleven. En ook na de bevalling is het soms even geduld oefenen voor het seksleven weer in zijn plooi valt. 

Lichaam en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vinden er allerlei lichamelijke en hormonale veranderingen plaats in het lichaam van de vrouw. Die liggen meestal aan de basis van typische zwangerschapsklachten zoals gevoelige borsten, last van ochtendmisselijkheid en een grote aandrang om te plassen.

Seks en zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap is perfect mogelijk. Penetratie houdt geen gevaar in voor de foetus. Maar een zwangerschap heeft wel invloed op je seksleven. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap minder zin in seks, anderen juist meer. Voor sommige vrouwen is seks tijdens de zwangerschap pijnlijk. 

Seks na de bevalling

Na de bevalling hebben veel vrouwen last van vermoeidheid, een pijnlijke of droge vagina en pijnlijke borsten, waardoor ze geen zin hebben om te vrijen. Wacht met vrijen tot de baarmoeder, de vagina en de anus niet meer pijnlijk aanvoelen en wees voorzichtig. 

Soa en zwangerschap

Zwangere vrouwen die een seksueel overdraagbare aandoening (soa) opliepen, kunnen die overdragen op de foetus als de soa niet wordt behandeld. Bijvoorbeeld herpes. Bijna alle soa's kunnen tijdens de zwangerschap worden behandeld zonder gevaar voor de foetus. Informeer je bij je huisarts.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond zwangerschap en seks vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
  • Gynaecoloog: informatie over alle thema's die met gezondheidszorg voor vrouwen te maken hebben, inclusief vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling.
  • UZ Leuven: informatie over lichamelijke veranderingen en seksualiteit tijdens en na de zwangerschap.
  • Expertisecentra kraamzorg: begeleiden zwangere en pas bevallen vrouwen bij zwangerschap, geboorte, kraamzorg en borstvoeding.
  • Ook bij een vroedvrouw kan je terecht met vragen over je zwangerschap. Op de website van VBOV vind je meer informatie en kan je een vroedvrouw in je buurt vinden.