Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seks na de bevalling

In de periode na de bevalling kan vermoeidheid op beide partners een invloed hebben. Het kan dan even duren voor je weer met elkaar wilt vrijen. Lichamelijke klachten, emoties en de nieuwe situatie kunnen de zin in seks verminderen. Seks met penetratie wordt de eerste weken afgeraden.

Hoelang mag ik geen seks hebben?

Gun je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Met penetratie wacht je het best tot de baarmoeder en het gebied van anus en vagina niet langer pijn doen. Artsen raden zes weken onthouding aan. Want dan zijn mogelijke hechtingen verwijderd en is de baarmoedermond weer volledig gesloten. En kunnen bacteriën via de penis niet meer naar binnen.

Is het normaal dat ik geen zin heb om te vrijen na de bevalling?

Een bevalling heeft een hele impact op je leven als persoon, maar ook als koppel. De bevalling en het kind schudden alles door elkaar: je lichaam, emoties en energiepeil. Zowel de bevalling zelf als de maanden die erop volgen zijn erg vermoeiend. Je nachtrust wordt vaak verstoord door de baby. Ook moet je als koppel een nieuw evenwicht vinden. En dat kan zorgen voor stress, bezorgdheid en onwennigheid. Daarnaast speelt angst voor pijn een rol bij vrouwen en mannen. Zo zijn mannen soms bang om hun vrouw pijn te doen tijdens seks. Vaak is het voor jezelf en je partner ook even wennen aan dat nieuwe lichaam. Het is normaal dat je door al die omstandigheden niet meteen zin hebt in seks.

Wanneer komt de zin om te vrijen terug?

Naarmate je als moeder of vader groeit in je rol, komt de zin in seks meestal vanzelf terug. Bij sommigen gebeurt dat pas als de menstruatiecyclus weer op gang is gekomen, bij anderen al vroeger. In de tussentijd is er veel mogelijk, want seks is meer dan penetratie alleen. Elkaar strelen, masseren, masturbatie of orale seks, ...

Welke lichamelijke klachten beïnvloeden seks na de bevalling?

Hoe snel het lichaam herstelt na een bevalling is voor elke vrouw anders. Het hangt onder meer af van hoe de bevalling is verlopen. De eerste weken na de bevalling is het normaal dat je nog bloedverlies hebt. Uiteraard ziet de vulva af van de bevalling. De eerste maanden na de bevalling is ze nog pijnlijk. Zo dienen de knipjes of scheurtjes te herstellen. De vaginawand kan ook opgerekt zijn. Daardoor neemt de gevoeligheid bij penetratie voor de man en de vrouw af. Je kunt tijdelijk last hebben van ongewild urineverlies.

Wat is het belang van de bekkenbodemspieren?

De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die samen de bodem van het bekken vormen. Ze ondersteunen de organen in de buikholte. Ze bevinden zich rond de blaas, de vagina en de anus. Voor, tijdens en na de bevalling krijgen deze spieren het zwaar te verduren. Het is normaal dat je na de bevalling last hebt van ongewild urineverlies door bijvoorbeeld te hoesten of te lachen. Er bestaan specifieke oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken. Praat erover met je gynaecoloog, verloskundige of huisarts.

Hoe beïnvloedt borstvoeding mijn seksleven?

Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat:

  • je vagina minder vochtig is door borstvoedingshormonen – glijmiddel kan helpen
  • je borsten gevoeliger zijn, bijvoorbeeld door stuwing
  • je tepels (zeer) pijnlijk aanvoelen, bijvoorbeeld door tepelkloven
  • je door de daling van testosteron minder gevoelig bent voor seksuele prikkels – (langer) voorspel kan helpen
  • je borsten moedermelk lekken tijdens seks

Die zaken kunnen ervoor zorgen dat je minder (zin in) seks hebt.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seks na de bevalling vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
  • Gynaecoloog: informatie over alle thema's die met gezondheidszorg voor vrouwen te maken hebben, inclusief vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling. 
  • UZ Leuven: informatie over lichamelijke veranderingen en seksualiteit tijdens en na de zwangerschap.
  • Expertisecentra kraamzorg: begeleiden zwangere en pas bevallen vrouwen bij zwangerschap, geboorte, kraamzorg en borstvoeding.
  • Ook bij een vroedvrouw kan je terecht met vragen over je zwangerschap. Op de website van VBOV vind je meer informatie en kan je een vroedvrouw in je buurt vinden.